Texter

Under 2014 började Skriftserien Anarkism att publicera texter på webbsidan. Är du intresserad av att skriva eller översätta? Kontakta redaktionen@anarkism.nu!

 

2018

Anarkismen på Kuba, del 4  (1959-2016)

Se del 1-3 nedan, under år 2017.

 

2017

Kvartersorganisering – i Spanien och Sverige

Spanien har en lång och levande tradition av grannar som går ihop, ställer krav och vinner strider. Diskussion och utbyte av erfarenheter med Nieves Boj från Zaragoza.

 

Artikelserie om anarkiströrelser på Kuba, från 1800-talet fram till nutid.

Anarkismen på Kuba, del 1 (ca 1850—1898)

Anarkismen på Kuba, del 2 (1899—1925)

Anarkismen på Kuba, del 3 (1925—1959)

 

2016

Porträtt: Kanno Suga

Kanno Suga (1881–1911), japansk anarkafeminist och journalist. Hon avrättades genom garrottering, anklagad för att vara del av en konspiration som skulle mörda kejsare Meiji.
Anarkaskrivgruppen publicerar en kortare biografi som är tänkt att kompletteras senare.

 

Porträtt: Pura Arcos

Den anarkistiska och feministiska organisationen Mujeres Libres, ”Fria kvinnor”, startade i Spanien 1936 och var mycket aktiv under inbördeskriget och revolutionen 1936–39. Med tiden samlade Mujeres Libres cirka 20 000 medlemmar.
Detta är ett kort porträtt av en av de aktiva kvinnorna, Purificación Pérez Benavente, även känd som Pura Arcos.
Texten kommer ur Albert Herranz bok Mujeres Libres – Fria kvinnor för en fri värld (Anarkanda Förlag 2016).

 

2015

I väntan på det totala sammanbrottet

”Måste vi lära oss att leva och interagera på ett helt nytt sätt, kan vi öva på det eller är det möjligt först när det är dags – när den totala krisen är ett faktum? Sanningen är kanske att vi som blev vuxna i början av 2000-talet inte kommer att få vara med då, när det avgörs.”
En läsning av Silvia Avallones senaste roman.

Anarkistisk pedagogik, Del 3: Exemplet Paideia Escuela Libre

Gustavo Bengtsson har i en artikelserie undersökt hur anarkister genom tiderna hanterat pedagogik, skolväsende och barnuppfostran. Nu är han framme i 2000-talet och tittar på exemplet Paideia Escuela Libre.

Anarkistisk pedagogik, del 2: Spanien och USA

I början av 1900-talet startade anarkister flera så kallade Modern Schools runt om i världen. Fortsättning på Gustavo Bengtssons artikelserie om hur anarkister genom tiderna hanterat pedagogik, skolväsende och barnuppfostran.

Förtryckens samband och teori

Förtryckssamverkan, triple oppression, intersektionalitet. Vad är vad, vad är skällsord och vad har blivit akademiskt modernt? Med anledning av diskussionerna som pågår kring dessa begrepp så återpublicerar vi en omarbetad artikel ur Anarkism #2 – Tema feminism från 2012 där Annie Hellquist reder ut begreppen.

Rojava utan illusioner

En översatt text av Zafer Onat som diskuterar lockelsen att övervärdera vad som händer i Rojava, att tillskriva dem som kämpar något de inte kan vara, och att det endast går att skapa ett alternativ till kapitalism genom en internationell, revolutionär organisering.

Anarkistisk pedagogik, del 1: Tidiga experiment

Gustavo Bengtsson har undersökt hur anarkister genom tiderna hanterat pedagogik, skolväsende och barnuppfostran.
De tidigaste exemplen är från mitten av 1800-talet.
Del två och tre kommer handla om 1900-talet och 2000-talet.

När ultras skakade den turkiska regeringen

Ekim Caglars artikel ur Tidningen Brand, nr 4 år 2014. Numret hade temat fotboll och utkom i början av december och artikeln handlade om fotbollssupportrars roll under Gezi-protesterna i Turkiet 2013. I mitten av december 2014 började rättegången mot några av dem och vi återpublicerar nu en uppdaterad version av Ekim Caglars text.

 

2014

Bakom Barcelonas fängelsedörrar

– Ska arbetare jobba med vad som helst utan att ta ansvar för vad jobbet innebär? På 1930-talet väcktes denna fråga bland Mallorcas arbetare och vissa ansåg att arbetarklassens värdighet vägde tyngre än lönen.

Albert Herranz skriver om en av de många konflikter som föregick spanska revolutionen.

 

På liv och död i Katalonien
– Intervju med Annemarie Dagerman från 2012 om hennes upplevelser kring spanska revolutionen.

Annemarie Götze föddes i Tyskland, var tonåring i den anarkistiska revolutionens Barcelona på 1930-talet, och hamnade till sist i Sverige som flykting. Där gifte hon sig sedan med den syndikalistiska författaren Stig Dagerman. Intervjun handlar framförallt om hennes tidigare ganska okända ungdomsår.